CNC Kesim ve Lazer Kesim: Açıklanan Farklar

Birçok küçük makine atölyesi ve imalatçı, bir garaj veya atölyede çalışan hobi sahipleri ile birlikte, manuel makinelerini bilgisayarlı ekipmanlarla değiştirmeyi veya bunlara ekleme yapmayı düşünüyor. Müşterilerimizin çoğu, özellikle yüzeyde hemen hemen aynı işleve sahip görünen takım tezgahları hakkında soruları var.

Birçok küçük makine atölyesi ve imalatçı, bir garaj veya atölyede çalışan hobi sahipleri ile birlikte, manuel makinelerini bilgisayarlı ekipmanlarla değiştirmeyi veya bunlara ekleme yapmayı düşünüyor. Müşterilerimizin çoğu, özellikle yüzeyde hemen hemen aynı işleve sahip görünen takım tezgahları hakkında soruları var.

Bu tür iki makine, CNC makinesi ve lazer kesicidir. Her ikisi de karmaşık şekillere sahip parçaların hassas kesimini yapabilen yüksek hızlı makinelerdir ve güvenilir, hızlı ve mükemmel tekrarlanabilirlik sağlarlar. Ancak iki yöntem arasındaki farklar ince değildir ve operasyonunuz için doğru seçimi yapabilmeniz için her birinin özelliklerini bilmenizi gerektirir.  

İşte bilmeniz gerekenler:

CNC kesim nedir?

Daha iyi CNC olarak bilinen Bilgisayar Sayısal Kontrolü, çeşitli şekil ve boyutlarda parça üretmek için özel araçlar kullanır. Tasarımcı, müşterinin özelliklerine göre bir çizim oluşturduğunda süreç başlar. Bir çizim tahtasında elle yapılan geleneksel ozalitten farklı olarak, bugünün tasarımcısı CorelDRAW veya AutoCAD gibi bir yazılımla donatılmıştır ve çizimi bir bilgisayarda tamamlamalarına olanak tanır.

Bilgisayarlı çizimi kullanan bir CNC programcısı, bilgisayar destekli üretim (CAM) yazılımı yardımıyla bunu bir iş parçasına çevirecektir. CAM yazılımı, programcının bir takım yolu oluşturmasına ve CNC makinesini kontrol eden G kodunu oluşturmasına olanak tanır. Bilgisayar daha sonra programı tasarımı yorumlayabilen bir CNC makinesine gönderir.

CNC freze makineleri ve CNC router'larda, kesici takım bir "X" ekseni boyunca yan yana, "Y" ekseni boyunca içeri ve dışarı ve "Z" ekseni üzerinde yukarı ve aşağı hareket eder. Hem bir CNC freze makinesi hem de bir CNC router aynı anda üç eksen boyunca hareket edebilir ve kesebilir.

Her iki tip CNC makinesi de malzemeyi çıkarmak için kesici aletler kullanır. CNC frezeleme, çok sayıda malzeme, çap ve kesme uzunluğundan yapılmış parmak frezeler gerektirirken, freze uçları da çeşitli uygulamalara uyum sağlamak için birçok farklı malzeme ve şekilde gelir. CNC kesme takımlarının türleri kapsamlıdır ve kesme malzemelerinin türleri, kesme derinliği ve yaptığınız kesme türü gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

CNC makinesinin başlıca faydaları nelerdir?

Buraya kadar CNC tezgahları kapsamında CNC frezeleme ve CNC frezelemeden bahsetmiştik. Bununla birlikte, bu iki türün çok ortak noktası olmasına rağmen, birkaç farklılık vardır. Her ikisi de parça veya ürün oluşturmak için çelik, alüminyum, plastik ve ahşabı frezelemek, delmek ve kesmek için kesici aletler kullanır.

Farklılıklar iki alanda yatmaktadır: malzeme türleri ve kesme kafalarının hareketleri. Genel olarak konuşursak, şirketler ahşap ve akrilik ve MDF gibi diğer yumuşak malzemeleri kesmek için bir CNC yönlendirici kullanacak. Ayrıca kesme kafası, üç eksende de sabit bir kesme alanı etrafında hareket edecektir.

Öte yandan, metal işleme için CNC freze makinelerini seçme eğilimindedirler ve kesme kafası sabit kalırken iş parçası hareket eder. Bu makineler yüksek güç ve torkları nedeniyle daha kalın kesimler yapabilir ve daha yavaş hareket edebilir. Buna karşılık, CNC yönlendirici yüksek hızlı bir makinedir.

İşte CNC makinelerinin avantajlarından sadece birkaçı:

Bu CNC makineleri, bir bileşeni minimum atıkla işlemenin en iyi yolunu belirleyen gelişmiş bir yazılım üzerinde çalışır.
İşlemelerini insan müdahalesi olmadan yaptıkları için, insan hatası olasılığı çok azdır, bu da sıfır kusur ve daha yüksek doğruluk ile sonuçlanır.
CNC makineleri, daha yüksek üretkenlik ve verimlilik sağlamak için en yüksek hızlara ve ilerlemelere ayarlanabilir.
CNC makineleri, güç tüketimini azaltarak genel üretim maliyetlerini düşürmeye yardımcı olur.
En önemlisi, CNC makineleri operatöre zarar vermeden parça üreterek iş kazası riskini azaltır.

CNC makinesini kim kullanır?

Bir CNC makinesi, çok yönlü ve nispeten düşük maliyetli bir kesme işlemi sağladığından, çeşitli endüstriler ve sektörler, bunları çeşitli uygulamalar için atölyelerinde bulundurur. Diğerleriyle birlikte neredeyse tüm metalik malzemeleri yönetebilirler. Üretebilecekleri parça, bileşen ve ürün türleri neredeyse sınırsızdır.

Ve daha küçük dükkanlar için masaüstü CNC freze tezgahı ve daha büyük şirketler için sofistike çok eksenli takım tezgahı hobisi olarak mevcut oldukları için, onları hemen hemen her yerde bulacaksınız.

CNC kesim için endüstrilerden ve uygulamalardan sadece birkaçı:

  • Savunma sanayii: CNC kesim, zorlu koşullara dayanıklı parçalara ihtiyaç duyan askeri sektör için idealdir. CNC, güvenlik veya iyileştirme için güncellenen yedek parçalar da üretebilir.
  • Petrol ve gaz endüstrisi: CNC makinesi, güvenlik bilincine sahip bir sektörün gerektirdiği kritik toleransları sağlar.
  • Havacılık endüstrisi: Uçak bileşenleri birçok şekil, boyut ve malzemeye sahiptir ve hepsinin ortak bir noktası vardır: bir CNC makinesinin sağlayabileceği yüksek düzeyde hassasiyet gerektirirler.
  • Sağlık Hizmetleri: CNC makineleri, implantlar, elektronik muhafazalar, ortezler ve cerrahi aletler dahil olmak üzere özel tıbbi bileşenler sağlar.
  • Tüm endüstrilerde hızlı prototipleme: Bir CNC makinesi, dijital bir tasarım oluşturulduktan sonra hızlı bir şekilde prototip üretebilir.
  • Dolaylı üretim süreçleri: CNC makineleri, enjeksiyon kalıplama için kalıplar veya kum dökümleri için kullanılan metal kalıplar üretebilir.
  • Job işi: CNC makinesi üretim için mükemmel olsa da, birçok jobbing atölyesi onu özel işler için kullanır. Çoğu durumda, birkaç parçayı programlamak, ayarlamak ve işlemek, manuel bir makine kullanmaktan daha hızlıdır (ve daha doğrudur).
  • Hobiler ve ay ışığı sahipleri: CNC tezgah üstü değirmenler ve bağımsız diz değirmenleri, birçok garajda ve ev atölyesinde evdedir. İster bir hobi için ister ekstra para kazanmak için olsun, CNC freze uygun fiyatlı ve erişilebilir bir ekipman parçasıdır.

Lazer kesim nedir?

Lazer kesici, tümü önceden programlanmış bir yolu takip ettiğinden CNC frezeleme ve yönlendirmeye benzer. Ancak kesmeyi nasıl başardıkları gece ve gündüz kadar farklıdır. Lazer kesici, bir kesici alet veya freze ucu yerine malzemeyi yakmak için yüksek enerjili bir ışık huzmesine dayanır. Optikler aracılığıyla yüksek güçlü bir lazeri (Radyasyonun Uyarılmış Emisyonu ile Işık Amplifikasyonu) hedefleyerek, aşırı ısı, şekli iş parçasına yakar.

Lazer kesim makinesi üç ana tipte gelir:

  • CO2 lazeri , karbon dioksit, hidrojen, nitrojen ve helyum karışımıyla dolu bir tüp aracılığıyla elektriği çalıştırır. CO2 lazeri ince metal levhaları kesebilirken, genellikle ağaç işlemede ve oyma makinesi olarak kullanılır.
  • Fiber lazer , ışınını özel cam fiberler kullanarak güçlendiren bir katı hal makinesidir. Çok yönlü makineler olarak bilinen fiber lazerler, metaller, alaşımlar ve ahşap, plastik ve hatta cam gibi metal olmayan maddelerle çalışır.
  • Nd:YAG lazer , nd:Yag kristallerini kullanarak yüksek güçlü kesime izin verir. Ne yazık ki, bu makinelerin yüksek bir fiyat etiketi ve nispeten kısa bir kullanım ömrü vardır.

Lazer kesicinin ana avantajları nelerdir?

  • Lazer kesimin en dikkat çekici avantajlarından biri detaylı kesimler elde etmektir. Bir kesici takımdan bekleyebileceğiniz en küçük iç yarıçap, 1/8" çaplı parmak freze kullanıldığında yaklaşık .062"'dir. Buna karşılık, bir lazer operatörü lazer ışınını yaklaşık .005″ yarıçapa ayarlayarak daha ince ayrıntı sağlayabilir.
  • Lazer kesim, kenarları temiz ve sızdırmaz hale getirerek bitmiş parçaların işlevselliğini ve görünümünü iyileştirir.
  • Lazer kesim, kullanılabilir parça sayısını en üst düzeye çıkarır ve daha az atık üretir.
  • CNC lazer kesme aletlerinin az sayıda hareketli parçası vardır, bu da bakım ve onarım maliyetlerini azaltır.
  • Sıkıştırma gerekmez

Kesim işlemi için kim bir CNC lazer seçer?

Lazer kesim, başta gemi yapımı, havacılık ve tıp sektörleri olmak üzere çeşitli sektörlere hizmet vermektedir. Çelik levhalar, gemi yapımında kullanılan malzemelerin çoğunu oluşturur. Lazer kesicilerin sağladığı hassasiyetle, gemi yapımcılarının ihtiyaç duyduğu aktarım doğruluğu ve gövde segmentasyonu, CNC lazeri iyi bir seçim haline getiriyor.

Havacılık ve uzay, gemi yapımıyla aynı gereksinimlerin çoğuna sahiptir ve tıp sektörü, karmaşık tıbbi cihazlarından bazılarını üretmek için lazerlere ihtiyaç duyar. Lazer kesim makinelerini kullanan diğer endüstriler şunları içerir:

  • Tipik aracı oluşturan binlerce küçük parça için otomotiv
  • Elektronik çünkü lazer kesim makineleri karmaşık parçaları ve küçük bileşenleri kesebilir ve delebilir. 
  • Takım üreticileri , ürünlerini markalamak ve kazımak için ve ayrıca bazı el aletlerini üretmek için lazer gravür makineleri kullanır.
  • İmalatçıların sac metal bileşenlere sürekli ihtiyacı vardır ve lazer kesici onlar için geniş bir kesme alanı sağlayabilir
  • Müzik aletleri genellikle el yapımıdır, ancak birçok kitle üreticisi kalite kontrol için CNC lazerlerine güvenir.
  • Kuyumculuk , lazer kesimin hassasiyetinin onu iyi bir seçim haline getirdiği bir başka sektördür.

Bir lazer kesicinin karmaşıklığının, karmaşık bakımının ve yüksek sahip olma maliyetinin bazı küçük işletmeler ve hobiler için engelleyici faktörler olabileceğini unutmayın. Yukarıdaki kullanıcı listesinin gösterdiği gibi, lazer kesim teknolojisi büyük şirketler için çok uygundur.

Ayrıca, bazı lazer kesiciler 3/4" kalınlığındaki malzemeleri kesebilse de, bunların çoğunun 1/2" veya daha az malzemede daha iyi çalıştığını unutmayın. Ve konu ahşap olduğunda, kalın malzemeleri işlemek için bir CNC router daha iyi bir seçimdir

Telefon 0850 308 3827
E-Posta [email protected]
Adres
Tacettinveli Mah. Halit Narin Cad. Bahadır Plaza No:41 Melikgazi/ Kayseri
Instagram icon